Over ons

Graag willen wij in het kort wat over ons bedrijf vertellen.

Wij kweken bos -haagplantsoen en onderstammen zowel 1jarige zaailingen  en 2 en 3 jarige verplantte gewassen . Daarnaast worden er winterstekken en zomerstekken gekweekt . We kweken dit op diverse percelen. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 80 hectare ,dit is inclusief enkele contracttelers en lege grond om in de zomer of in het najaar te zaaien en te planten .De lege percelen worden vaak ingezaaid met groenbemesters. De bodem is erg belangrijk voor de groei van de planten ,We gebruiken compost om de bodem in goede conditie te houden  en ook goede grondbewerking  is belangrijk .

We beginnen onze teelt altijd tijdig met zaden in te kopen, vaak van specifieke herkomsten. We hebben hierbij  te maken met natuurproducten, soms zijn er zaden in overvloed en soms is er niets , afhankelijk van de weersinvloeden. Na aanschaf dienen de zaden behandeld te worden. Diverse hardschalige zaden moeten voor een langere periode behandeld worden {=stratificatie}om ze te laten kiemen. Er wordt zowel in het voorjaar als in het najaar gezaaid.

We kweken een vrij breed assortiment zaailingen , er zijn soorten die we breedwerpig zaaien en soorten die we op rijen zaaien . Breedwerpig zijn vaak de fijnere soorten, de grovere zaden worden vaker op rijen gezaaid . Beiden soorten kunnen we met de machine zaaien. Na het zaaien doen we de fijnere soorten afdekken met rijnzand,  dit ter voorkomen van stuiven. Vervolgens moet er beregend worden zodat de grond vochtig wordt en niet dichtslaat. Maar ook ter voorkoming van verbranding door de zon bij opkomst van de zaailingen. Verder wordt er tijdens de drogere periodes in de zomer beregend.  Diverse soorten moeten ook afgeschermd worden met schermdoek tegen vogel en konijnen vraat , nachtvorst en verbranding .

Het planten gebeurt meestal in het voorjaar ,dit gebeurt met  een plantmachine .Na het planten wordt er enkele malen met een onkruideg doorheen gereden .Tijdens het groeiseizoen moeten  de planten onkruid vrijgehouden worden, dit doen we zowel handmatig als met de rijen spuit. Ook moeten we de ziekte druk zo laag mogelijk houden. Enkele ziektes zijn luizen , meeldauw , spint , trips , etc. Ter voorkoming hiervan wordt er ook steeds meer gekeken naar natuurlijke vijanden en het spuiten van natuurlijke planten versterkers.

Vanaf begin oktober beginnen we met het  rooien van de planten die zowel binnen als buiten gesorteerd worden. Planten worden op lengte  en vaak op dikte van de stam gesorteerd. Daarna gebundeld  en verpakt, vaak op ijzeren ferropallets of in houten palletboxen. De planten worden na het sorteren vaak opgekuild of in de vriescel geplaatst. De handel  is na half mei weer voorbij. De planten worden verkocht  aan Handelaren, tuincentra,s  ,hoveniers, gemeentes, overheden, laanboomkwekers en collega boomkwekers die de planten weer gebruiken als uitgangsmateriaal voor hun verdere teelt ( bijvoorbeeld voor oculatie, enten, spillenteelt, oppot etc.).

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze boomkwekerij.

Arno & Sonja Domen